قلعه و شهر آلانیا

کمی در تاریخ قدم بزنیم . . .

اینجا کمی با تمام قلعه های که دیده ایم متفاوت است. این بار داخل قلعه ای که کنار دره های عمیق یا در قلب کویر و دشت قرار دارد، نیستیم. وقتی اینجا قدم میزنی دریا رو از همیشه بیشتر حس میکنی! از این بالا خود نمایی دریا و زیبای اش را نگاه می کنی در کنار دیوار هایی که سالیانی دور سرباز هایی برای مراقبت و محافطت از آن به دریا خیره می شده اند نه زیبایی دریا!

قلعه آلانیا فرصتی بی نظیر برای قدم زدن در دل تاریخ، دیدن منظره ای باورنکردنی از دریا و طبیعت زیبای اطراف قلعه است.

از این بالا شهر آلانیا را می بینی هزاران خانه ای که اندازه هایشان کوچکتر از یک بند انگشتتان می باشد تحرک مردمان کوچکی را می بینید که زنده و توریستی بودن این شهر را باری دیگر برایتان گوشزد می کند.

این قلعه حقیقتا متفاوت است در دل این قلعه قدم بگذار.

تاریخچه قلعه آلانیا ترکیه

#قلعه کنونی آلانیا یادگار و بازمانده ای از قلعه های #دوران سلجوقی می باشد. این قلعه در سال ۱۲۲۵ میلادی به دستور علاء الدین کیقباد سلطان سلجوقی بر روی محلی که خرابه های قعله ای رومی قرار داشت، ساخته شد. در گذشته این قلعه میزبان رومی ها، سلجوقیان و عثمانیان و حتی دزدان دریایی بوده است.

در نوشته های تاریخی ثبت شده است که به دلیل موقعیت خوب و استراتژیک این مکان زمانی در دست دزدان دریایی بوده که با آغاز جنگ رومیان علیه دزدان دریایی و پیروزی آن ها این قلعه توسط ارتش روم فتح می گردد. این قلعه در آن زمان با نام " کوه زیبا " یکی از مهمترین قعله ها و بندرگاه های #دریای مدیترانه محسوب می شده است. قلعه آلانیا در دوران بیزانس علاوه بر جنگ و جدل با دزدان دریایی دریای مدیترانه بارها مورد حمله اعراب قرار گرفته و از این جهت می توان به اهمیت استراتژیک این قلعه در تاریخ پی برد.

پس از بازسازی این قلعه توسط سلجوقیان باری دیگر این شهر تبدیل به یک پایگاه قدرتمند دریایی، نظامی و تجارت با #مصر و سوریه تبدیل شده بود. این بندرگاه به مکان مهمی برای تجارت چوب های مخصوص ساخت کشتی و انواع ادویجات تبدیل گشت. در نوشته های ابن بطوطه نیز به بزرگی و اهمیت تجارت در این بندرگاه برمی خوریم علاوه بر این ها پس از بازسازی قلعه توسط علاء الدین کیقباد سلطان سلجوقی، شهر آلانیا به عنوان پایتخت زمستانی این سلسه انتخاب گردید.

آخرین بازسازی و تعمیرات اساسی #قلعه مربوط به سال ۱۹۵۵ می شود که بخش های آسیب دیده و تخریب شده مورد مرمت قرار گرفت و در این قرن ساختمان های مسکونی در داخل استحکامات قلعه ساخته شد و از قرن ۲۰ تا به امروز این قلعه یکی از جاذبه های مهم و اصلی توریستی آلانیا می باشد.

قلعه و کارخانه کشتی سازی آلانیا در سال ۲۰۰۹ میلادی در لیست اماکن تاریخی و فرهنگی یونسکو ثبت جهانی شدند.

معماری و بنای قلعه آلانیا

معماری این قلعه زیبا متعلق به سبک معماری سلجوقی می باشد که به خوبی از منابع و موانع طبیعی همچون صخره، کوه و دریا برای افزایش امنیت قلعه استفاده کرده است. بلند ترین بخش قلعه ۲۵۰ متر از سطح دریا ارتفاع دارد.

دیواره های این قلعه مجموعا ۶.۵ کیلومتر می باشد که شامل ۳ ردیف حصار و از ۸۳ برج و ۱۴۰ کنگره تشکیل شده است. ۴۰۰ مخزن مختلف برای ارائه انواع خدمات در قلعه ساخته شده است.

مهم ترین بخش دفاعی قلعه مربوط به توپ خانه ای ۲ طبقه که در ابعاد ۱۴ در ۱۲ متر در دوره سلجوقیان رومی به دستور سلطان علاء الدین کیقباد ساخته شده است.

در دیگر بخش های قلعه بناهایی همچون کلیسای آیا یورگی، مسجدی مربوط به دوران سلطان سلیمان، آب انبار های کوچک و بزرگ، حمام هایی با معماری سلجوقی، زندان، آرامگاه سلطان آکشابه، فانوس دریایی و یک خزانه تاریخی وجود دارد.

مسجد داخل قلعه متعلق به قرن ۱۳ میلادی می باشد که در دوران سلطان سلیمان عثمانی بازسازی شده است. این بنای آجری و سنگی نمونه ی کاملی از معماری مذهبی عثمانیان می باشد. برای ورود به داخل مسجد باید لباس های مناسبی با خود همراه داشته باشید و استفاده روسری برای خانم ها ضروری است.

قلعه داخلی

ارگ اصلی قلعه آلانیا را قلعه داخلی (İç Kale) تشکیل می دهد. بخشی که در اطراف آن دیوار ها تا حدودی بازسازی شده تا خاطره خوبی از یک محیط تاریخی برای شما ایجاد کند.

جالب ترین بخش قلعه داخلی، کلیسای سنت جورج می باشد که متعلق به دوران بیزانس است که زمان ساخت آن را بین قرون ۱۰-۱۲ میلادی می دانند.

کاوشهای باستان شناسان هنوز در قلعه داخلی انجام می شود و به تازگی، در بخش جنوب شرقی آن، باستان شناسان باقی مانده هایی که گمان می رود متعلق به محل مخصوص سلطان در قلعه بوده، یافته اند.

عجیب ترین بخش قلعه داخلی که از سنگ های باریک و بلند تشکیل شده است Atacağı می باشد که به معنای "پرتاب کننده" می باشد در گذشته این بخش محل اعدام افراد بوده به طوری که از بخش محکومین به آب پرتاب می شدند!!

قلعه اِحمِدِک ( Ehmedek )

در بخش شمالی تپه ی قلعه، خرابه ها و باقی مانده هایی از یک قلعه دیگر به نام اِحمدِک (Ehmedek) وجود دارد. نام این قلعه تغییر یافته ی کلمه açmedek از زبان جغتایی می باشد که در حال حاضر این زبان منقرض شده و این کلمه به معنای "قلعه ای در منطقه ی غنی" می باشد.

این قلعه نیز در زمان سلجوقیان ساخته شده اما استحکامات آن پیش تر ساخته شده است.

این قلعه در دوران سلجوقی و عثمانی به عنوان پادگان نظامی استفاده می گشته و خزانه سلطان و زرادخانه قلعه بزرگ آلانیا در آن قرار داشته است. باقی مانده های بنا هایی همچون یک حمام کوچک، چند مخزن نیز در آن وجود دارد.

تفریحات و امکانات قلعه

پس از طی کردن مسیر ورودی به قلعه فضایی زیبا برای عکاسی از این چشم انداز بی نظیر ساخته شده است که در آن دوربین هایی برای دیدن شهر آلانیا از دور وجود دارد که با انداختن سکه در آن ها می توانید شهر را از نزدیک دید بزنید!

پس از گشت و گذار در فضای زیبا و تاریخی قلعه می توانید صبحانه یا نهار خود را در رستوران هایی که در مسیر و اطراف قلعه وجود دارد، میل کنید بی شک منظره بی نظیر این رستوران ها به دریا و شهر آلانیا طمع بی نظیر غذا ها را دو چندان خواهد کرد.

موزه آلانیا و بندرگاه این شهر نیز در فاصله ای کمتر از ۲ کیلومتر به قلعه قرار دارند.

بهترین ساحل شهر آلانیا کلئوپاترا نیز در ابتدای مسیر منتهی به قلعه می باشد. بر طبق افسانه ها پرنسس مصری زمانی که با کشتی خود در دریا سفر می کرده در شهر آلانیا توقف نموده و در این آب ها شنا کرده است